Športna zveza Vipava

Priznanja Športne zveze Vipava za dosežke v letu 2020

Športna zveza Vipava je na pravi športni dan 4. maja 2021 pripravila tudi podelitev priznanj najboljšim športnikom preteklega leta za njihove dosežke in se zahvalila tistim, ki krepijo športni duh z dolgoletnim delom v svojih društvih.

Spoznajmo nagrajence:

Mala plaketa

Tomislav Klančnik, Ultra trail Vipavska dolina

Izziv Tomija Klančnika je bila v letu 2020 Slovenska planinska pot, na kateri je pretekel 617 km dolgo pot prek slovenskih gora s 40 000 pozitivnimi višinskimi metri v 10 dneh in 19 urah. Doslej je Slovensko planinsko pot v manj kot 14 dneh preteklo le 15 tekačev in 4 tekačice.

Dejan Fabčič, paralokostrelec z normo za Olimpijske igre v Tokiu

Dejan Fabčič je eno najbolj prepoznavnih imen v športu invalidov v Sloveniji. Dejan dobro pozna vzdušje na Olimpijskih igrah, saj je še barve zastopal že dvakrat, v Pekingu kot plavalec ter v Riu kot kajakaš. Po zaključeni veslaški karieri se je srečal z lokostrelstvom v Lokostrelskem klubu v Budanjah. Njegova vztrajnost in predanost sta ga pripeljali v člansko reprezentanco in na prva mednarodna tekmovanja. Osvojil pa je tudi normo za nastop na paraolimpijskih igrah v Tokiu v disciplini ukrivljeni lok.

Srednja plaketa

Kristina Vanceta, tenisačica

Kristina je v lanskem letu osvojila dva pomembna dosežka: 1. mesto med ženskami do 35 let na mednarodnem veteranskem teniškem turnirju in 1. mesto na državnem prvenstvu, ko je postala državna prvakinja med rekreativkami  v mlajši ženski kategoriji. Kristinino delo in uspehi so za vse člane Teniškega kluba Tura spodbuda in zagon za razvijanje tenisa v Vipavi.

Balinarski klub Podnanos

Balinarski klub Podnanos ima dolgoletno tradicijo združevanja balinarskih navdušencev in tekmovanja na vseh nivojih. V sezoni 2019/2020 so v prvem tekmovalnem delu dosegli prvo mesto v 2. državni ligi zahod in s tem lepo popotnico za drugi, pomladanski del. Epidemija pa je zaustavila tekmovanja in tako so člani Balinarskega kluba Podnanos v lanskem letu postali zmagovalci 2. državne lige zahod. Žal so po kvalifikacijah za 1. ligo ostali praznih rok, vendar želja in volja ostaja.

Robert Likar, kolesar

Amatersko kolesarstvo je pri nas zelo razvita panoga in kolesarji Kolesarskega kluba Izvir Vipava dosegajo odlične rezultate. Robert Likar je v lanskem letu postal Državni prvak v vzponu v kategoriji Masters E. Zasedel pa je tudi prvo mesto v skupnem točkovanju vzponov, ki štejejo za Pokal Slovenije v kategoriji Masters E.

Tadeja Petrič, balinarka

Tadeja Petrič je članica Balinarskega kluba Pivka. V lanskem letu je na Državnem prvenstvu v natančnem zbijanju zasedla 1. mesto, v hitrostnem zbijanju pa 3. mesto na tekmovanju v Bistrici pri Tržiču.

Mala statua – za izjemen prispevek pri razvoju športa – 10 do 30 let dela

Gregor Česnik

Gregor Česnik je aktiven v športu več kot 10 let, je eden od ustanoviteljev Balinarskega kluba Gamsi v Dupljah ter njegov dolgoletni predsednik in vodja ekipe. Je član sodniške komisije Območne balinarske zveze Nova Gorica in aktiven sodnik državnega ranga. Zadnja leta je aktiven član Balinarskega kluba Podskala, kjer zelo rad priskoči na pomoč pri treningih mlajših članov.

Klavdij Torkar

Klavdij Torkar je ustanovni član Športnega društva Nanos Podnanos in vse od takrat, torej, od leta 2002 tudi njegov predsednik. Pobuda za ustanovitev društva je zrasla ob želji, da bi dvignili nivo atletike na zgornjem koncu naše doline. Domačinom so se kmalu pridružili tudi športniki iz drugih krajev in oblikovali so ekipo, ki je začela kmalu dosegati izjemne rezultate. Ves čas ohranjajo visok nivo, ki temelji na delu z mladimi. »Brez tega ni napredka in ni bodočnosti,« pravi Klavdij, ki ves čas organizira delo v društvu tako, da so med seboj povezani. Klavdij je hkrati atletski trener ter tudi sam še vedno aktiven tekač. Teče male maratone, maratone, na Ultra trailu Vipavska dolina pa je bil trikrat zmagovalec v svoji kategoriji.

Velika statua – za izjemen prispevek pri razvoju športa – več kot 30 let dela

Bogdan Trošt

Bogdan je doma v Porečah pri Podnanosu. Že kot najstnika ga je zanimal šport, zlasti balinanje. Ko je dopolnil 14 let, se je vpisal v balinarsko sekcijo takratnega društva Partizan. Postal je dober balinar, tekmoval je v območnih in državnih ligah, na državnih prvenstvih in pokalnih tekmovanjih v organizaciji Balinarske zveze Slovenije. Opravil je strokovni izpit za mentorja in za balinarskega sodnika. Vodi ekipo Društva upokojencev Vipava in ekipo Društva invalidov Ajdovščina.

Po 45 letih aktivnega delovanja mu kolegi iz Balinarskega kluba Podnanos želijo veliko zdravja in še obilo športnih dosežkov.

Oton Naglost

Oton Naglost v Planinskem društvu Vipava že celo vrsto let deluje kot vodnik, tako po nekoliko bolj lahkih kot po tistih zahtevnih snežnih turah. Je hkrati izvrsten fotograf, ki beleži športne poti. Poleg tega pa je pred leti v Planinskem društvu Vipava deloval kot aktiven alpinist.

Stanislav Trebižan

Stane Trebižan je član Strelskega društva Burja od leta 2004. Pred tem pa je vrsto let aktivno deloval v drugih športnih društvih. Med leti 2006 in 2018 je bil predsednik društva Burja, v zadnjih letih pa opravlja delo blagajnika in sekretarja. Njegovo delo v strelskem društvu vodi ljubezen do tega športa in veliko poznavanje orožja. Navdušen je nad predajanjem strelske kulture, učenjem varnega ravnanja z orožjem, rad je mentor mladim v društvu. Vse svoje delo opravlja prostovoljno. Hkrati pa tudi še tekmuje. Vsako leto se udeleži regijskih tekmovanj, društvenih tekmovanj, tekmovanj Ministrstva za obrambo. Dvakrat pa je tudi osvojil pokal Zveze vojnih veteranov Ajdovščina Vipava.